június
14

eMeM

A negyedik hét

2008. június 14, 17:39

Letelt a sokak által alátámasztott egy hónapos betanulási időszak. Tényleg kell ennyi idő megszokni a dolgokat. Nem is történt már nagy dolog ezen a héten, nincsenek már nagy úúú-k meg ááá-k, működik minden feszesen.

Néha elcsodálkozom apróbb dolgokon, és azon, hogy másodszor is merevre fagy location váltásnál, de hát nincsen tökéletes nirvána, mindenhol van kutyaszar a járda szélén.

Már nincsenek megoldandó alternatívák a todo listában, már csak egy-két app árán/warezolásán kell elgondolkodni, szal pár dolog még trialban fut.

Megmutatom miket szedtem össze, mikkel laktam be az új vasat: ezekkel. Itt vannak a progikról leírások, meg statisztika, meg link a letöltéshez, minden jóság.

Ami listának én örültem volna kezdéskor, azt azért kiemelem ide:

  • filemanager: pathfinder
  • im kliens: adium
  • torrent: transmission
  • ftp kliens: forklift
  • programok uninstallálása: appzapper (kitakarít mindent a programok után)
  • office helyett: iwork (word -> pages, excell -> numbers, powerpoint -> keynote)
  • php, mysql, apache, myadmin: mamp
  • windows párhuzamos futtatása: parallels
  • cd/dvd írás: toast titanium

Ha jól emlékszem nem beszéltem még a vásárlásról. Tehát a terméket a H2G2 Kft-nél vettem, Pécsett az alagútnál kell keresni az acélból kisajtolt alma emblémát. Jófej volt az eladó, annak ellenére hogy mindig csak zárás előtt tudtam bemenni. Asszem 2-3-szor voltam bent érdeklődni/szimatolni mielőtt megtörtént sale. Megvolt a felvilágosítás is, a start beállítások is mentek szépen, és kaptam feljánlást is a "ha bármi van, nyugodtan…" dologra. Azután leszámoltam a szajrét, aláírtam az aláírnivalót. Nem volt semmi extra, nem volt harsona. Vártam hogy megmutatják a titkos kézsfogást vagy ilyesmi, de semmi. Mindegy is, siettem haza, hiszen tyuki kolléga már várt otthon a diszkekkel és szúrtuk neki rendesen.

Ez lett volna a nagy switch sorozat, nem tervezek több ilyen összefoglaló irást. Ha valamire reácsodálkozok, vagy netán én generálnék szolúciót, arról beszámolok, de egyébként leálltam.

Jó a vas, ezt már mondtam, jó a rendszer is. Vannak még hátra dolgok (helyi hálózati kommunikáció finomítása, bootcamp megoldása, etc). Nem bántam meg, nem tudom milyen ficsőrt kéne a Microsoftnak kitalálnia, hogy 2 év múlva ne egy MacBookPro-ról verjem a nyálam. Más világ, más felfogás, amit tényleg csak erről az oldalról lehet látni. Olyen ez mint az a trükkös ablaküveg, aminek az egyik oldaláról csak a saját tükörképedet látod amint pofákat vágsz és viccesnek találod magad, a másikról pedig nyugodtan magadban mosolyogva nevetsz a túloldalon levő majomra, aki nem vicces, hanem nevetséges.

17 hozzászólásKommentálok én is jól →
AteeG (2008. június 14 - 20:00)

Azért az az oldalra fordítós, lötyögős golyós program igen látványos volt. (hiába, nekem, átlag felhasználónak az ilyen marad meg, nem a nagy tudás)

1
tyuki (2008. június 14 - 20:30)

Érdekes dolog ez a merevre fagyás. Nálam G4-es iBookon nem volt ilyen, pedig sokszor kellett váltani DHCP és Manual között. Csináltál már permission repair-t? Azt elfelejtettem anno mondani, hogy néha (én havonta), és minden rendszerfrissítésnél (előtte és utána) beteszem a telepítőlemezt és ott a Disk Utility-n belül a vinyón végigfuttatok egy verify permission majd repair permission-t. Remélem ez megoldja a problémát, ha nem akkor talán a 4-es frissítés. Meg érdemes lefuttatni Terminal-ban: sudo periodic daily utána restart
sudo periodic weekly majd restart; és sudo periodic monthly -t és restart. Érdemes végigmenni Onyx-ban a Cache és log törléseken.

2
eMeM (2008. június 14 - 20:44)

nem csináltam permission repairt. ezek a terminálos parancsok mit tudnak?
location váltás alatt azt értem, h van egy albi location, és van egy a mobilnetes cuccnak. amikor mobilnetről váltok vissza albi-ra, na akkor fagyott ki másodszor is. a másik mikor kifagy az a leállítás. mondjuk 2-3 napnyi uptime után szépen leakarom állítani és kilép minden progiból, de a gép az már csak nem áll le, csak a háttérképen forog a kis töltésjelző, de már a cpaslock lámpa sem marad bekapcsolva, ebből gondolom hogy kampec.

3
eMeM (2008. június 14 - 20:50)

ja és betettem a telepítő lemezt, de azon nincs ilyen. illetve hát tudom h a disk utility bent van az applicationsbe, de az nem u.az mint amit te mondasz?

4
tyuki (2008. június 14 - 22:53)

ha elindul a telepítőlemez akkor a menüsorban valamelyik pont alatt, most nem tudom h melyik, van a disk utility. Persze előtte a nyelvet ki kell választani. U.az van a telepítőlemezen, mint az App-ban csak mikor megy a rendszer akkor azt nem tudod végigcsinálni, ezért kell a telepítőlemez. A terminal parancsokkal rendszert tudod karban tartani. Papíron gyorsabb lesz tőle a rendszer. Gond nem származik belőle. http://www.beszeljukmac.com/mediawiki/index.php?title=Rendszerkarbantartás
Néha ha sokáig nem kapcsolom ki a gépet akkor nekem is csinálja, hogy nehezen akar leállni. Volt, hogy kb 5-10 percig is gondolkodott de leállt.

5
tyuki (2008. június 14 - 23:14)

Nagyon valószínű, hogy ha ezeket végigcsinálod, akkor megszűnnek a fent említett gondok.
(karbantartani egyszó :) )

6
eMeM (2008. június 15 - 10:58)

ja hogy újra kell indítani a gépet? azt hittem h a lemezen kell kereni.
de mindegy is mert végülis megcsináltam a perm.repairt (applicationsból) és talált is pár dolgot

7
tyuki (2008. június 15 - 20:45)

1 x úgyis eltévedek felétek, akkor hozok pár érdekes dolgot. Meg természetesen beszámolsz az eddigiekről persze mintha kollokvium lenne (lesz beugró is :) ).

8
eMeM (2008. június 16 - 12:41)

oks. locations váltásnál megint kifagytam… ;((((

9
tyuki (2008. június 16 - 18:33)

nem lehet h valamit elállítottál, mint az Apache esetében? Ez már több mint gyanús. Ennyiszer nem fagyhat ki. Már most több “fagyásod volt” mint nekem 2.5 év alatt összesen.

10
eMeM (2008. június 16 - 20:02)

Hát nemtom, lehet én voltam a fütyi. Rájöttem időközben, hogy nem is kellene a locationt basztatnom. Amikor connectálok a mobilnet progival, akkor ő autómatikus átvált a saját loaction setjére, és amikor disconnectálok, akkor pedig magától vissza. Namost én ebbe piszkáltam bele szerintem, h kézzel locationt váltottam majd vissza, és amikor a progi disconnectálna, akkor akad ki, szóvel ezt betudom a mobilnetes kütyű driverének.

Mivel említetted h a tiéd is gondolkodik leálláskor hosszú uptime után, lehet itt is én vagyok a noob. Ez nem szokott 2mp-t sem, és amikor 2 percig is állt akkor én kinyomtam, nem vártam többet. Lefuttattam az onyx-et és végig toltam rajta a smart checket is amiért rinál indításkor h később ne tegye, na itt is töltött egy darabig, aztán kattintomm a menübarban és szétesett a gui. Na itt majdnem eldobtam a gépet, de mivel a hdd- buzerálta nem volt szivem kinyomni, hagytam menni, meg volt is valami a tv-ben és pont elkezdtem nézni, és kb 2 perc után pattant a gép minden klappolt. Azután láttam az onyx MINDEN INDÍTÁSKOR előjövő FIGYELMEZTETŐJÉBE hogy ez tök normális. Csakhát én megszoktam winen, hogy ha a gui eldobja magát, akkor az sosem kel fel.

Szóval most végülis talán mindent megtudok magyarázni, de lehet h csak magamat nyugtatom :)

11
tyuki (2008. június 18 - 04:33)

Akkor most minden ok? Kicsit nehéz “elszokni” a wines beidegződéstől. Ez a switch második menete. :)

12
kukac7 (2008. június 22 - 22:34)

kb. en is ezeket a progikat hasznalom.
mondjuk im kliens helyett meebozok.

koszi a tippeket, majd en is futtatom a rendszerkarbantartos dolgokat.

13
kukac7 (2008. június 22 - 22:35)

jah egy kerdes meg: safari vagy ff?

14
eMeM (2008. június 23 - 12:50)

ff, mert del.icio.us-on tárolom a bookmarkokat, és imádom a ffx delicious pluginjét. de ha lesz u.az safarira, akkor safari. (ami létezik safarira, az nem ugyanolyan, mert nem tudom kitenni bundle viewben)

15
tyuki (2008. június 23 - 13:19)

amit kűldtem oldalt emailben, abban van delicious menubar item. http://menu.jeweledplatypus.org/

16
eMeM (2008. június 23 - 20:57)

azzal az a baj, hogy kell egy pluszt kattintani h elérjem a bundle tagokat. safari pluginnel is ez a bajom csak.

17

Itt lehet megaszondani!

// Uccsó kommentek

// Twitterbedrótozás

twitter
Szabad követni: éntwitter // gyártwitter

// Keresni is lehet


// RSS

Kérésre házhoz is megyünk!

Bejegyzések // Kommentek.

// Gépház

A világdominancia felé a kiváló WordPress hajt minket. 
 A dizájnt eMeM köszörülte csinosra a mondovicsmihaly.hu  gyárterületén.

 Minden amit mond felhasználható Ön ellen © 2002-2009.