Íme a diplomamunkám. A WordPress tartalomkezelő bemutatásáról írtam. Átfogó írás, mindenről írtam egy kicsit. Kezdőknek és középhaladóknak ajánlom. Tartalomjegyzék megtalálható a lentebb.

 

TARTALOMJEGYZÉK

1. Bevezetés
2. A tartalomkezelikril általában
3. PHP
4. WordPress.
4.1. Mi is az a WordPress?
4.2. A WordPress felépítése
4.2.1. Fájlok
4.2.2. Adatbázis
4.2.3. Admin
4.3. Sablonkezelés.
4.4. Pluginkezelés
5. A hallgatói információs rendszer létrehozása
5.1. A WordPress telepítése
5.2. Honosítás
5.3. Konfigurálás
5.3.1. Beállítások
5.3.2. Kategóriák létrehozása
5.4. Saját sablon
5.4.1. Sablonok logikai felépítése
5.4.2. Kategóriák listázásának módosítása
5.4.3. A WordPress Loop
5.4.4. Az oldalsáv többi részének módosítása
5.5. Plugin programozása
5.5.1. Elnevezési szokások, elhelyezkedés, kötelező elemek
5.5.2. Hurkok
5.5.3. Adatok mentése az adatbázisba
5.5.4. Plugin hozzákapcsolása az admin menühöz
5.5.5. Megjegyzés cenzúrázó plugin
6. Összegzés
7. Irodalomjegyzék

32 hozzászólásKommentálok én is jól →
ricsi (2007. június 29 - 17:24)

ejha, magyar wp :)

1
OldMan (2007. június 30 - 23:36)

hmm.. csak belenéztem, de nagyon jonak tünik.. amint lesz idöm jobban átnézem.. tanulok egy-két uj dolgott majd az biztos :)

2
Suni (2007. július 2 - 13:57)

Gratulalok hozza, teljesen nekem valo

3
Nagy Gusztáv (2007. július 2 - 22:41)

Én is örülök neki, egyből ajánlom is a hallgatóimnak!

4
attila (2007. július 3 - 08:52)

Kösz, hasznosnak néz ki.
Nálatok ilyen keveset is elég irni szakdolgozatra? Nem azért mondom, de ez ábrák és forráskód nélkül még 25 oldal sincsen. 5 éves egyetemré jársz? Magyarországon tényleg ilyen alacsony a követelmény? Nem téged kritizállak, csak a rendzsert :).

5
tomi12619 (2007. július 5 - 22:24)

Szia
Ez melyik egyetemen keszult?

6
eMeM (2007. július 6 - 19:48)

Pécsi Tudománegyetem Pollack Mihály Műszaki Kar Műszaki Informatika Szak

7
akos (2007. július 10 - 23:50)

Egyetértek Attilával.
Azt gondolom, hogy egy szakdolgozat attól szakdolgozat, hogy legalább egy kevéske szakmai kutatás vagy saját fejlesztés van benne, vagyis valami, amiből látszik, hogy az ember okosabb lett az egyetemen töltött 3-5(-7-9 ;)) év során. Amit itt láttam, az a WordPress egy felhasználói szintű leírása volt – User Howto, akár a honlapról is lehetett volna fordítani. Ez egy igen hasznos dolog, na de most komolyan: volt benne valami, amit egy jó informatikai érzékkel megáldott középiskolás, aki egy-két embernek bekonfigurálta már a WordPress-t életében, a honlap alapján ne tudott volna megírni?…

Tényleg nem ellened irányul a hozzászólás, mert ettől még nyilván érthetsz 100 féle dologhoz, pl. a WordPress-hez is, sokkal jobban, mint az a szakdolgozatból kiderül. De ég a bőr az arcomon, ha a sokszor “lesajnált” bölcsész ismerőseimre gondolok, akik legrosszabb esetben is 5-10 forrásból dolgoznak, összehasonlítanak, párhuzamokat vonnak, és mi, okos mérnökök azt mondjuk, ezzel nem alkottak semmi újat. De nekünk már ennyit sem kell??!

8
eMeM (2007. július 11 - 12:29)

#8: tökéletesen igazad van. az a baj ezzel a sulival (és gondolom a többivel is csak én ide jártam és erről tudok véleményt mondani) hogy bár a végén aki eljut eddig megkapja a mérnök-informatikus diplomát, de nem tud feltelepíteni egy xp-t, nem tud betenni egy memóriát a gépbe… vicc. Nem azt mondom hogy könnyű a suli, mert ez nem igaz. Vannak nehéz tárgyak és sokan ki is buknak. De akik olyan beállítottságúak, hogy itt van előttem kinyomtatva a jövő heti vizsgára az anyag, akkor ő leül és megtanulja. Nem megérti a dolgok működését, hanem megtanulja és ezáltal csak az adott anyagot tudja, de nem érti. Úgy gondolom hogy a mérnöki képzésnek az az alapja, hogy a dolgokat ÉRTENI kell. Pl.: nem elég tudni a shanon hatást és annak képletét, hanem érteni kiell hogy az miért történik úgy ahogy és azt mire használják a gyakorlatban.

A sulim gyengesége a gyakorlati oktatás minimális mennyisége volt. Én azt tapasztaltam, hogy a felállás nagyon egyszerű: felveszünk kb 300 embert, aztán őket folyamatosan félévente megszórjuk olyan tantárgykkal amiknek anyaga soksok oldal levezetés mondjuk. 2-3 hét alatt úgysem tudják megérteni, aki megtudja tanulni vagy kitalál valami más trükköt, akkor az továbbléphet. Aztán 3 év múlva marad 40-50 ember és ha veszik az uccsó akadályt akkor megkapja a diplomát.

Mondok egy példát: hálózatok tantárgy. Félév végén vizsgával záruló kurzus. A vizsgakérdések nagyjából változatlanok 3-4 éve. Az ember beszerzi felsőbbévesektől. Ott van előtte 150 kérdés és válasz, és csak ezeket nyalja be (vagy csinál puskát). Aztán a vizsgán ebből megkap 12 kérdést. Simán átmegy. Gyakorlaton sem arról van szó hogy akkor gyertek srácok, itt egy cluster, vagy hogy ne menjünk ennyire drága vizekre: itt egy utp kábel. Látjátok, így kell krimpelni, ez a kábelsorrend… Ehelyett a gyakorlatokon szinte az előadás folytatása van, ahol az előadó kint áll és mesél. Ez NEM gyakorlati oktatás.

A szakdolgozatok is ennek fényében nevetségesen alakulnak. Sokan csinálnak flashben bemutatót. Ez abból áll, hogy fognak egy témakört, és abból készítenek egy bemutatót. Nulla flash tudással persze. A bemutató kb ennyit tud mint egy powerpointos bemutató. Nemtom mennyire vagy jártas action scriptben és flashben. Ezek a bemutatók legbonyolultabb eleme a rejtett gomb, a vezetőrétegmenti mozgásátmenet, és az “on press goto and play” szintű AS. És erre kapnak 4-eseket. Vicc. Persze van azért pár remek mérnöki munka is, de az nagyon kevés (4-5 talán félévente).

Bevallom lusta ember vagyok nagyon. Államvizsgára ksézülés és munka mellett nemnagyon volt kedvem valami nagy kihívást jelentő témát csinálni, hiszen egyesek ilyen vicc témákkal is elmennek. Eléggé lelkesedésromboló dolog. Úgyhogy maradt a wp, mert ismerem, kvázi nem kell újat tanulni, hiszen ez már megvan csak le kell írni, és nincs is még komolyabb magyar nyelvű leírás, így hátha azért hasznos lesz valakinek. Az angol dokumentácíót szándékosan nem akartam egyenesben lefordítani. Annak azért örülök hogy a pdf verziüt már majdnem 250-en letöltötték.

9
FMP - Misi (2007. augusztus 3 - 11:42)

Szia!

Hallod mikor láttam, hogy Pécsi vagy és Te is a PMMK-ra jársz – mondom ez hihetetlen.
Most leszek első éves…

Ha lehet diplomamunkát írni a WP-ből, akkor írok a saját weboldalamról :-D

Már megkaptad rá az érdemjegyet? Üdv: Misi

10
eMeM (2007. augusztus 4 - 13:16)

FMP-Misi: Persze, mivel már a diploma is a zsebemben van, ezért jóhogy megkaptam a jegyet rá :)
5-ös lett.
De ráérsz még azon agyalni miből rsz szakdogát szerintem ha csak most vagy elsős. Elég lesz a beadási határidő előtt egy hónappa eldönteni…. ;))))))))))
Sok sikert a Pollakhoz!

11
senki bélfonz (2007. augusztus 11 - 10:32)

nos, egy szóval jellemezve: vééééérszegéééény. ez most egy egyetem főiskolai kara, vagy nem jól értem? valami tanulmány kihozta, hogy a pécsi egyetem a legfelvilágosultabb oktatói gárdával rendelkezik, mert neteznek meg tudnak angolul. na de ha ez a színvonal, akkor kérdem én, milyen lehet a többi?????

ami nagyon gáz szerintem:
1. 2007 júniusában még csak említést sem tenni a widgetekről és a widgetized sidebarról, ami a Getz újítása volt
2. vérszegény irodalom, ráadásul mindenhol máshol (még szociálpedagógia szakon is) kettest adnak az internetes forrásokra (PHP programozásról van 100 könyv, még wordpressről is, pl. Hasin Hayder: WordPress complete, ilyenek)
3. teljesen hiányzott az összevetés, hogy mitől is más, vagy jobb ez a rendszer más rendszerektől, mik az erősségei. talán ezzel lehetett volna valami új “kutatási eredményt” produkálni, nemcsak leírni egy blogmotor működését
4. tartalomkezelő rendszernek is kicsit erős alapból nevezni, ez egy blogrendszer, aminek a funkcionalitása ezen korlátokon belül ki lett bővítve.

na, leszögezhetjük, magyar nyelven továbbra sincs még komolyabb leírás… ;-) amúgy is ideges vagyok a böszme magyar wordpressesekre, hogy képtelenek az .mo mellé a .po fájlt betenni, hogy a félrefordításaikat és nem-fordításaikat pillanatok alatt korrigálni lehessen. ez a magyar irigység, vagy mi…

a pozitívum, hogy legalább olyan dologról született szakdolgozat, ami a jövő szempontjából nagyon fontos, és rengeteg hülye van, akinek lövése sincs a web2-ről és előnyeiről

12
Zsolti (2008. július 26 - 12:57)

üdv!
levetted az anyagot?

13
eMeM (2008. július 26 - 18:47)

Hi. Elvileg nem ,csak lehet hogy a tárhelycsere során valami gubanc volt. Utánanézek és kiteszem ismét.

14
eMeM (2008. július 28 - 21:58)

Helyére kerültek a dolgok, a html változatban a öbngésző karakterkódolást lőjjük át isóra és élvezhető lesz.

15

[…] Már ilyen is van. Királyság : ) Oszd meg ha […]

16

[…] A WordPress tartalomkezelő rendszer bemutatása (szakdolgozatom) […]

17
EdwardsErnestine31 (2010. július 3 - 07:51)

This is good that people can receive the personal loans moreover, that opens new possibilities.

18
japan shopping (2011. november 1 - 11:13)

japanese auctions…

The one-stop store service to get sales in Japan. You’ll be able to get Japan online auctions and also have these brought to your place….

19
spiritual healers (2011. november 2 - 12:07)

spiritual healing…

When you are saying just about everything there will be to detail to the subject matter matter you’re more unlikely to make others incorporating their own opinions since you’ll have taken care of the things they could possibly have added….

20
business cards (2011. november 2 - 12:39)

business card maker…

Because you do not prefer to intentionally ignore way to many points unsaid there’s an technique to formulating open-ended posts that leaves behind space for your site visitors getting analysts as well….

21
SEO service for webmasters (2011. november 3 - 20:40)

Greetings Webmaster,…

You absolutely need backlinks, so here is a cheap and then valuable solution – http://fiverr.com/cipango/give-you-12000-live-scrapebox-links-on-super-low-obl-blog-pages ….

22
reverse phone call lookup (2011. november 5 - 16:43)

Tumblr article…

I saw someone writing about this on Tumblr and it linked to…

23
control de flotas por gps (2011. november 6 - 10:28)

Additionally examine the types of cars…

Most AAA offices promote discounted tickets for theme parks, museums and other points of interest inside driving distance, and most AAA workplaces sell discounted tickets to fashionable locations just like the Walt Disney World Resort, too….

24
sistemas de control de flota (2011. november 6 - 11:36)

As stated above, a credit check could also be run…

To get huge reductions on native attractions, the perfect place to start out is the Web, specifically the web page of no matter attraction you need to visit….

25
control de flota de vehiculos (2011. november 6 - 14:41)

Most car corporations carry out an everyday test…

The secret to benefiting from your journey price range is to analysis and benefit from any reductions available….

26
control de flota (2011. november 6 - 15:08)

Others will likely be specified by totally different areas…

For instance, while some travelers would reasonably spend a more on a higher class of lodging, others would reasonably save money by staying at decrease priced inns or motels splurge on sightseeing or their food finances for the family….

27
control de flota de vehiculos (2011. november 6 - 16:50)

Know the dimensions vehicle you’ll need…

Often you will see that nice offers on-line, similar to -for-one deals, free admission for youngsters, special diminished admission days, even discounts on food and lodging….

28
sistemas de control de flota (2011. november 6 - 17:52)

Know the way much you might be keen to spend…

There are different ways to get great discounts. In case you are in the army, a senior citizen or a member of an organization resembling AAA, you will find that there are a lot of reductions out there to you….

29
sistema de control de vehiculos (2011. november 6 - 19:15)

As stated above, a credit check could also be run…

To get huge reductions on native attractions, the perfect place to start out is the Web, specifically the web page of no matter attraction you need to visit….

30
control de vehiculos software (2011. november 6 - 20:54)

Know the dimensions vehicle you’ll need…

Often you will see that nice offers on-line, similar to -for-one deals, free admission for youngsters, special diminished admission days, even discounts on food and lodging….

31
Please Click Here (2012. június 10 - 12:10)

Evike.com…

Evike | Airsoft Sniper Rifle Parts…

32

Itt lehet megaszondani!

// Uccsó kommentek

// Twitterbedrótozás

twitter
Szabad követni: éntwitter // gyártwitter

// Keresni is lehet


// RSS

Kérésre házhoz is megyünk!

Bejegyzések // Kommentek.

// Gépház

A világdominancia felé a kiváló WordPress hajt minket. 
 A dizájnt eMeM köszörülte csinosra a mondovicsmihaly.hu  gyárterületén.

 Minden amit mond felhasználható Ön ellen © 2002-2009.