május
24

eMeM

Egy hete a túlparton

2008. május 24, 14:05

Egy hete gondolkodom másként (yay!), próbálok ismerkedni a rendszerrel, próbálom belakni. Céltudatosan kerestem a szoftverek túlnyomó többségét, ezzel kapcsolatban már bújtam az idevonatkozó irodalmat egy ideje. Erről majd lesz egy külön poszt, ha otthonos lesz a divájsz.

Mivel viszont olyan blog sorozattal nem találkoztam, ahol egy friss maces ontja tapasztalatait, ezért én most itt ezt fogom tenni. Megpróbálok hetente jelentkezni mi hogy merre hogyan miért.

Ezen a héten a következő kérdésekbe/problémákba ütköztem:

1.) Ha sleepben van a gép és felnyitom a kijelzőt, akkor ne éledjen fel, csak hamegnyomok egy gombot

> Terminálban kiadni: sudo pmset -a lidwake 0

 

2.) Mi a home és az end gomb kombinációja?

>  ctrl+bal, ctrl+jobb

 

3.) Helyesírás ellenőrzőt ha lehet magyarra állítani akkor hol kell, vagy ha nem tud magyarul akkor hol lehet kikapcsolni?

>  le kell tölteni a MySpellXHU-t, és az edit/spell/spell… ben átállítani a nyelvet magyarra. Ahhoz hogy a pages-ben is működjön a dolog a System Preferences International pontjában a Language listába első helyre fel kell venni a magyart.

 

4.) Ha bezárok egy programot és feljön a kérdés h akarom-e menteni a fájlt, akkor itt a gombok közt (save, cancel, dont save) nem tudok sem a nyilakkal, sem a tabbal lékedni. gondolom h valamit még mellé nyomva kell tartani. próbáltam fn, ctrl, alt, cmd de egyikkel sem ment.

>  System Preferences – Keyboard & Mouse – Keyboard Shortcuts-ban a pötty az All controls előtt legyen. Ezután tabbal leet lépkedni a gombok közt, és space-szel aktiválni a kiválasztottat (enter az a default kiválasztása marad mindig)

 

5.) Finderben abc rendben szeretném a fájlokat, de úgy, hogy a mappák legyenek legfelül abc rendben, aztán a fájlok. most az abc rend szerint a mappák és a fájlok vegyesen vannak

>  ezt úgy tűnik meg kell szoknom :(

tyuki (2008. május 25 - 20:40)

Jó dolog, hogy friss maces-ként így megosztod a tapasztalatokat. Csak úgy találkoztam eddig hasonlóval, hogy emberkék általános véleményeket fogalmaztak meg. Izgatottan várom a következő tapasztalatokat, és persze a kérdéseket… :)

ui.: most jut eszembe. Az 5, -ös probléma “megoldására” 1x rábukkantam, de ahelyett, hogy lementettem volna az oldalt (pdf-be) csak könyvjelzők közé raktam, amit sikeresen kitöröltem. :(

1
netman (2008. június 8 - 19:21)

A 4-eshez még annyit, hogy ha ilyen “Don’t Save – Cancel – Save” ablakban az Alma+D mindenképp a “Don’t Save”-et jelenti. Tudom, Alma+S után egy Space-t nyomva ugyanezt éred el, de egy Alma+D-t könnyebb lenyomni. :) Ez már nagyon szőrszálhasogatás, de ilyet is lehet… :)

2
kobak (2008. június 8 - 22:18)

5) Nincs rá igazán jó módszer, de vannak ezek. A kettő kb ugyanaz, de mégis bedobom mindkettőt, hogy megegyen a spamszűrő:

http://fahmiesalleh.blogspot.com/2008/04/mac-os-x-finder-sort-folder-before-file.html
http://blog.lipsiasoft.com/articles/2007/11/05/en-finder-order-directory-before-files

3

Itt lehet megaszondani!

// Uccsó kommentek

// Twitterbedrótozás

twitter
Szabad követni: éntwitter // gyártwitter

// Keresni is lehet


// RSS

Kérésre házhoz is megyünk!

Bejegyzések // Kommentek.

// Gépház

A világdominancia felé a kiváló WordPress hajt minket. 
 A dizájnt eMeM köszörülte csinosra a mondovicsmihaly.hu  gyárterületén.

 Minden amit mond felhasználható Ön ellen © 2002-2009.