A cím bullshitgyanús tudom, de most tényleg ezen agyaltam. Riport következik 2010 legkreatívabb legszabadúszóbb legjobb IT előadójával és grafikusával. eMeM kérdez, Mondovics Mihály válaszol.

Szóval kell-e portfólió site 2010-ben?

Kell. Tudom régen nem ezt mondtam, de belátom, hogy szükség van rá. Persze minimális, sőt nulla bullshit tartalommal.

Mit értesz bullshit tartalom alatt?

Például a bio szöveget, vagy a különböző skillek csillagokkal/rovátkákkal történő reprezentálását. Vagy például az egyes melókhoz tartozó 2-3 mondatos rizsát.

Hogyan néz ki egy portfólió site 2010-ben, szerinted?

Az egész alapja egy egyszerű galéria. A legjobbnak vélt 4-5 meló (max 4-5!!!) thumbnaillel, teljes képpel és live linkkel. Aztán kell valami megoldás a folyamatos flow-ról is. Szerintem erre jelenleg legjobb a twitter. Szóval kell egy melós twitter acc, amin az aktuális és nem privacys melókról dobsz egy screenshotot és 2-3 SZÓT. Ettől személyes is lesz picit, nem csak egy üres galéria ami fél évente frissül. A haramdik dolog ami még kell az a kontakt infó. De ez sem csak úgy felsorolva, hanem hivatkozások formájában social netwörkökre (fb, privát twitter, tumblr, etc…)

Ennyi?

Tulajdonképpen igen. Bár talán még egy dolog jöhet, de ezt még csak ködösen látom. Ez pedig a showreel. Egy grafikus esetében ezt úgy képzelem el, hogy egy látványos pörgő forgó max 1 perces videó, amiben a munkái jelennek meg. Persze ehhez érteni kell a videóhoz, vagy meg kell fizetni valaki szakértelmét.

A mondovicsmihaly.hu mikor lesz ilyen?

Kussolsznempofázol…. majd egyszercsak váratlanul berobban.

Köszönöm az interjút.
Én is köszönöm hogy itt lehettem, további szép napot!

oldman (2010. január 4 - 20:21)

en annyit fuznek meg hozza szerintem hogy nem csak a tartalomnak kell minimalnak lennie, hanem manapsag maganak az oldalnak is.. legalabbis egyre tobb a minimal portfolio oldal ahogy en vettem eszre, gondolom azert hogy a portfolio a munkaidrol szoljon.. ne magarol a portfoliorol..

es mikor lesz a substance.hu ilyen? :D

Kussolsznempofázol…. majd egyszercsak váratlanul berobban. :)

1
AteeG (2010. január 4 - 23:31)

jaj, ezen nagyon jót derültem. Vicces, ám tanulságos kis írás volt. Nekem nem kell portfólió oldal, köszönöm :)

2
barna (2010. január 5 - 02:56)

Attól is függ, hogy kinek szól a portfólió oldal, és hogy mit is akarsz elérni vele. Ha ügyfeleknek, akkor szerintem teljesen felesleges twitter, tumblr, meg ilyenek, mivel ezeket többnyire a szakmabeli kockák használják. ;]

Ha megrendeléseket akarsz, közvetlenül az oldalról akkor sem járható ez az út. (SEO, meg valami alap értékesítési szöveg hiánya miatt nem lenne sok látogató, és azok is csak bámészkodnának.) Viszont ilyen továbbküldős “ezeket csináltam eddig” oldalnak tényleg nem kell több.

Amúgy osztom, hogy ilyen egyszerű, letisztult irányba kell elindulni, mert az emberek megdöglenek a sok infótól.

3
eMeM (2010. január 5 - 07:14)

ja persze, itt az “ezeket csináltam eddig” típuson van a hangsúly.
mondjuk ebben a SEO/marketing szöveg témában nem hiszek, a melókat úgyis a kapcsolatok hozzák (“szia, xy mondta h te csináltad a siteját, nagyon tetszik, tudsz még mutatni párat….”), nem pedig a googleből belépő ember.

4
barna (2010. január 5 - 14:44)

Ja ok, akkor erre nem vonatkozott. :]

Igen, többnyire így van, nálam is. Ha jól dolgozol, úgy is továbbajánlanak. De vannak olyan emberek is, akiknek nincs olyan ismerősük aki ajánlhatna valakit, de a konkurencia ráébreszti őket, hogy kellene nekik is weblap. Engem már kerestek meg kereső alapján, nem is egyszer.

5

Itt lehet megaszondani!

// Uccsó kommentek

// Twitterbedrótozás

twitter
Szabad követni: éntwitter // gyártwitter

// Keresni is lehet


// RSS

Kérésre házhoz is megyünk!

Bejegyzések // Kommentek.

// Gépház

A világdominancia felé a kiváló WordPress hajt minket. 
 A dizájnt eMeM köszörülte csinosra a mondovicsmihaly.hu  gyárterületén.

 Minden amit mond felhasználható Ön ellen © 2002-2009.