november
18

4072181816_6920a35848

Amint azt ígértem, megírom a tapasztalataimat. Több mint egy hete használom az eszközt, összegyűlt némi logolni való. Főbb pontokba szedtem a dolgokat.

Razer

Meg kell említenem az eddigi egeret. Razer Pro V1.6. Kiváló eszköz, a gomb anyaga nem bejövős, mert sárgul. Valamint a több mint egy év alatt nem tudtam kibékülni a gombok végének ergonómiájával. Ennyit a múltról.

Design

Kiváló. Egyszerűen szép az eszköz, pedig nincs benne semmi extra, talán éppen ettől ennyire mutatós. Teljesen laikusok említették meg, hogy “de kis pofás egér”.

Ergonómia

Eleinte ettől tartottam. Túl éles, túl lapos… nak tűnik. De ezzel sincs gond. Mondjuk én eddig sem olyan egereket használtam, amit markolva kell fogni (szaknyelven: csöcsfogás).

Érzékelő, felület

A tükrös felületet értelemszerűen nem kedveli, egyébként nem tapasztaltam problémát. Eddig egérpadot használtam, de fordítva. Tehát ami eredetileg az alja én azt használtam. Na erről hamar kiderült, hogy nem jó a varázsegérnek, nem csúszott rajta.

Kurzor mozgás (tracking)

Na igen, ez érdekes kicsit. Mint minden modernebb egérnél, itt is van egyfajta gyorsulása a cuccnak. Vagyis ha hirtelen rántasz egy centit az egéren, akkor simán megtesz a kurzor 500-1000 pixelt. Viszont ha lassan húzod 10 centit, akkor előfordul hogy csak 100-200 pixelt sikerül mozgatni. Az első 2-3 napban ezzel voltak problémáim. Én ugyanis gyors és kis mozdulatokkal operáltam eddig, és most előfordult, hogy pl photoshopban el kellett mozgatni valamit. Gyorsan kb a helyére mozgattam, aztán amikor már csak 10 pixelt kellett volna kb arrébtenni, akkor teljesen idétlen mozdulatok jöttek ki a kezemből, és úgy sem került a helyére az objektum. Később ezt meglehetett szokni és javult is a helyzet (~5 nap), idővel gondolom teljesen tudok ezzel is azonosulni.

Viszont a razerral ha kellett simán arréb tudtam mozdítani 1 pixellel a kurzort. Mondjuk az igazsághoz hozzátartozik, hogy SteerMouse-szal volt az konfigurálva, és ott a gyorsulást is külön lehetett állítani. Ja igen, olyanról is hallottam, hogy egyesek lassúnak találják maxra húzott trackingnél is. Például oldman is ha jól emlékszem (épp vásárláskor akkor találkoztunk a h2g2-ben :)

Nekem ezzel sem volt gondom. Bár kaptam egy linket a bolttól (ezt), hogy ha lassúnak találnám, akkor ezzel lehet turbózni. Én mégis inkább a BetterTouchTool-t ajánlanám (sajnos még erősen béte), ezzel ugyanis nem csak gyorsítnai tudunk, hanem a multitouch gesztusokat is át tudjuk definiálni. Sőt, be tudjuk kapcsolni a 3 ujjas gesztusokat is (mind a 4 irányba), sőt a 4 ujjasokat is, sőt!!! még 3 ujjas klikkre és tap-ra (olyan klikk amikor nem nyomod le a gombot) is tudunk valamilyen akciót rendelni. Nekem most ezek vannak:

  • 3 ujj le: exposé
  • 3 ujj fel: desktop
  • 3 ujjas klikk: aktív ablak elrejtése

Amit még a gesztusokról megemlítenék talán az az, hogy a jobbra balra swipe nekem személy szerint nem áll kézre, nem használom. Néha eszembe jut, hogy tudja ezt is és akkor swipeolok egyet, de nem lett refelxszerű a mozdulat (ellentétben a 3 ujjas le/fel).

Scroll

Nincsen kerék, így nincsen középső klikk. Azt hittem ez baj lesz, de a gyakorlat azt mutatja, hogy ez a momentumos scroll akkorát dob a felhasználói élményen, hogy a középső klikk ennek árán simán mehet akárhová. Nem érzem a hiányát.

Annyira addiktív egyébként, hogy egy őskövület scroll nélküli két gombos egéren is próbáltam egy momentumosat lökni.

Drága

Az. Az amerikai ár még teljesen elfogadható lenne itthon is, de a sok balkántax ami rájön, az már sok.

Adrián (2009. november 18 - 23:38)

Remek cikk, koszi az osszefoglalot!

1

Itt lehet megaszondani!

// Uccsó kommentek

// Twitterbedrótozás

twitter
Szabad követni: éntwitter // gyártwitter

// Keresni is lehet


// RSS

Kérésre házhoz is megyünk!

Bejegyzések // Kommentek.

// Gépház

A világdominancia felé a kiváló WordPress hajt minket. 
 A dizájnt eMeM köszörülte csinosra a mondovicsmihaly.hu  gyárterületén.

 Minden amit mond felhasználható Ön ellen © 2002-2009.