Amíg backupolódnak a szervereim, írok valamit nektek a papírmenedzsmentről (én találtam ki a szót ja mégse).

A személyes pénzügyi mozgásaimat már régóta nyomon követem, úgy gondolom bárki, akik komolyan tervez előre egy idő után belátja, hogy bizony kell trackingelni a tőkeáramlást háztartása szintjén is. Erről nem is írnék, Józsi megfogalmazza jól itt és itt

Vártam, sőt kértem tőle, hogy írjon hasonló hangvételű bejegyzést az otthon gyűlő csekkek / szerződések / garancialevelek / adóbevallások / munkaügyi papírok és még ki tudja mi minden tud összejönni…. szóval az otthoni papírmenedzsmentről. Nem érkezett poszt, Józsi állást váltott meg nősülni készült…. igaza van, nagy falat a téma nem is lehet csak úgy nekigurulni.

Bevezetésként egy rövid workflowot mutatnék a bejövő papírok kezeléséről. Szóval jönnek be a papírok azok gyűlnek az asztalomon egy kupacban. Ahogyan sikerül elintézni őket, a megmaradt papírok egy másik kupacba kerülnek (bejövő kupacba pl bekerül a telefonszámla borítékostul, majd miután befizetem a boríték és a nyomtatott hírlevél – itt álljunk meg egy gondolatra… igen, nyomtatott hírlevél – megy a kukába, a kimutatás és a csekkvég megy az asztal másik sarkában lévő kupacba). Kb havonta az asztalról az elvégzett papírkupacot különböző mappákba szortírozom. És itt a gond!!! Milyen mappák ezek? Mi a rendezőelv? És különben is hogyan…

Most egy nagyobb kupac gyűlt össze ezért leültem átnézni mik is jönnek, hogyan is kellene ezt MÉG JOBBAN CSINÁLNI. Erre jutottam:

Kell 4 nagy mappa. Olyan gyűrűs lefűzős. Ebbe lehet venni szép színes elválasztó kartonokat amik passzolnak a gyűrű lukjaiba, szóval egy mappát alrendszerekre is lehet bontani. A lényeg, hogy ne aprózzuk fel túlságosan a dolgot, mert nagyon változatos papírok érkeznek, nagy általános gyűjtők kellenek.

1. Telefon

Ide érkeznek a telefonnal, mobilnettel kapcsolatos papírok.

 • számlák, kimutatások
 • csekkvégek
 • eszközök granaciapapírjai
 • szerződések

2. Biztosítás, Megtakarítás, Nyugdíj, Bank

A cím azt hiszem egyértelmű.

 • csekkek
 • kimutatások
 • szerződések
 • kötvények

3. Számlák, Garancialapok

Ide érkezik az összes megvásárolt kütyüről vagy bármi másról (bútor, háztartási berendezés, ruha…) kapott blokk, számla illetve garancialap.

 • blokk
 • csekk
 • számla
 • jótállási jegy

4. Minden más

Na és ez az ultimate mappa, ugyanis ide kerül minden más egyéb szarság. Ha igényelsz egy metrókártyát akkor az igénylőlap jön ide, ha meghosszabbíttatod a jogsid akkor a nálad maradó egészségügyi lap kerül ide… szóval érted, minden más.

Illetve vannak még kisegítő mappák. Ezek kisebbek, nem gyűrűs, hanem ilyen sima 20-50 tasakos gyűjtők (ide nem fog annyi papír érkezni, illetve van ami csak ideiglenes tároló lesz, pl céges számlák).

 1. munkaügy (munkaszerződés, szerződés módosítás, bérpapír)
 2. adózás (adóbevallás, összesítő)
 3. céges papírok (alapító okirat, könyvelő megbízás stb)
 4. céges számlák ki/be (leírható és kiállított számlák, na ez az a mappa amibe tipikusan bejönnek a papírok, majd 2-3 havonta elviszem a könyvelőhöz és mindent átadok belőle neki és megint kiürül)

Na ez lenne az én módszerem, nyilván ez csak az én dolgaimat fedi le, másoknak lehetnek speciális papírjai még, valamint természetesen ez sem egy kiforrot módszer, de számomra most ez a struktúra tűnik nyerőnek.

A te módszered mi?

butcher (2011. július 28 - 10:42)

Haha a szent grált keresed :)))

1
eMeM (2011. július 28 - 11:26)

jaja… bár lehet egy cipős doboz kéne és beledobálni mindent :)

2
MrMaster (2011. július 28 - 16:53)

Én erre 1 db fiokot rendszeresitettem, aztan ha kell valami csak meglesz :)

3
eMeM (2011. július 28 - 17:04)

ez is egy módszer :)

4
MrMaster (2011. július 29 - 16:34)

Jó a 2 féle EV és a Kft dolgai külön vannak azért, az nincs a fiókba ömlesztve :-)

5

Itt lehet megaszondani!

// Uccsó kommentek

// Twitterbedrótozás

twitter
Szabad követni: éntwitter // gyártwitter

// Keresni is lehet


// RSS

Kérésre házhoz is megyünk!

Bejegyzések // Kommentek.

// Gépház

A világdominancia felé a kiváló WordPress hajt minket. 
 A dizájnt eMeM köszörülte csinosra a mondovicsmihaly.hu  gyárterületén.

 Minden amit mond felhasználható Ön ellen © 2002-2009.